Harjoittelu poikkeusolojen aikana

Amanda Ikonen. Kuva: Niklas Salonen

Joulukuussa palatessani opiskelijavaihdostani kotiin, oli lähitulevaisuudessani edessä mielenkiintoisia haasteita. Odotin jo innoissani tammikuun lopussa alkavaa harjoittelujaksoa Asennemedialla sekä muuttoani Helsinkiin. Harjoittelujakso on ainutlaatuinen kokemus saada jo opiskelijana arvokasta kokemusta työelämästä sekä löytää suuntaa omalla urapolullaan. Helsinki taas on täydellinen paikka metsästää viihtyisiä kahviloita sekä tehdä kirppislöytöjä. Niin kuin tässä kohtaa tiedämmekin, maailman tapahtumat väistämättä muuttivat myös minun suunnitelmiani.

Kohotimme maljat terveydelle ja toivolle jälleennäkemisestä toimistomme hiljetessä maaliskuun puolessa välissä. Epätietoisuuden ilmapiiri hämärsi tulevaisuuden näkymiä, kun koko maailmaa uhkasi ennennäkemätön vaara. Oloni oli silti toiveikas, sillä koen että tiimissämme vallitsee vahva yhteishenki.

Onneksi etätyömahdollisuuden vuoksi, pääsin jatkamaan harjoitteluni suorittamista. Viikkojen kuluessa alkoi uusi arkeni tuntua jo oikeasti normaalilta sekä uudet rutiinit auttoivat rytmittämään sitä. Uuden tilanteen myötä katsoimme työskentelytapojamme kriittisemmin ja kiinnitimme tiedonvälitykseen enemmän huomioita. Haasteellisen ajan myötä koin merkityksellisyyttä siitä, että sain olla mukana tekemässä parhaani koko tiimimme hyväksi.

Tämän kevään harjoittelussani teemasanoiksi nousivat sopeutuminen ja kommunikaatio. Sopeutuminen uuteen on erityisesti digitaalisella alalla elinehto, sillä jatkuva kehitys vie alaa eteenpäin huimaa vauhtia. Mutkaton kommunikaatio niin yrityksen sisällä kuin ulkoisten sidosryhmien kanssa tuo tiedon lisäksi inhimillisyyttä. Koronan myötä teknologian tarjoamaa potentiaalia on hyödynnetty paremmin ja sen tuomaa joustavuutta arvostetaan varmasti myös tulevaisuudessa.

Mukavuusalueeltamme poistuminen sekä uudet tilanteet opettavat meille itsestämme ja harjoittelijana koronan tuoma tilanne kääntyi minulle mahdollisuudeksi. Pääsin toteuttamaan työtehtäviäni itsenäisesti sekä kantamaan vastuuta omasta työpanoksestani, mikä motivoi minua vallitsevassa tilanteessa. Siispä, alun hämmennyksestä huolimatta, voin todeta, että tästä keväästä jäi minulle takataskuun muutakin kuin uusi maalausharrastus.

Kirjoittaja: Amanda Ikonen